Tombola

A tombolán lehet nyerni és veszíteni. Legtöbbször a második. Ha nyersz az fun, kacagsz és boldog vagy. De ha lúzer vagy, akkor ideges leszel, akármi miatt. Pénz, idő, baromságok satöbbi. A tombola nekem játszótér, ahol megmondom a tutit.

Friss topikok

  • Lord_Soth_: Írd csak meg nyugodtan, én elolvasom szívesen. A hétvégén összejöhetünk egy kis beszélgetésre, ha... (2008.05.09. 13:06) Ez amolyan kesergős blog...
  • Diavolo: Hoppá mekkora láma vagyok! Most látom, hogy ez még keddi bejegyzés...így jár az aki pár napos lem... (2008.04.25. 22:13) Olyan mint az átok...
  • Diavolo: Lord_soth_: Elqurtad, elqurtad! Mondjál le! :) (2008.04.18. 20:58) VÁDBESZÉD
  • Majdmegmondomatutit: Ámen :-) (2008.04.15. 23:24) Miért vagyok dühös?
  • Majdmegmondomatutit: nos igen... erre a részre már ki sem mertem térni... okosba megoldjuk... a magyarok "siegheil"-je... (2008.04.15. 23:23) Kié a föld?

HTML

Legyen a dolog sztereotíp

2008.04.07. 20:50 | Majdmegmondomatutit | Szólj hozzá!

Szerintem eléggé sok mindent be lehet skatulyázni kategóriákba, így embereket. Ezeket mondjuk már sztereotípának hívjuk. Ezeket utáljuk. Azt mondjuk: NEMJÓ! Pedig szerintem egyszerűsíti az életet... Miről beszélek? Mondjuk legyen a helyszín a házunk, ahol lakom. Tele van olyan emberekkel, akik bármikor szembe jöhetnek velünk az utcán, vagy éppen a TI házaitokban, vagy a környékén laknak.

Itt van például a ház takarítófelelőse. Szerintem a 80-as éveke eleje óta csalódik az újabb rendszerekben, divatokban; ezért tiltakozásul úgy öltözködik, mint a Linda filmek egyik szereplője. Amolyan nagyszemüveges (SZTK szódásüveg), kötött kuglisapka bogyóval a tetején, piros kabát. Valószínűleg elvált, vagy özvegy; esetleg súlyosan beteg férje van. De haragban áll a világgal. Gyerekei nem nagyon lehetnek, vagy ha mégis, akkor ők már "normálisak" lehetnek a társadalmi konveciók szerint (bocs Lord Soth :-)).

Összeszedte - vagy hozzácsapódtak - a környék GYP-sei. Azok, akiknek valami apróbb szellemi, vagy IQ-beli hiányosságai vannak, és kisegítenek ebben - abban. Olyan típusú emberek, akiket az ember csak egy Marilyn Manson, vagy Depeche Mode klippekben lát.

Mellette ott van a környéken (háztömbön belül) 3 bolt és egy kocsma... Igen. Ez a hetedik kerület. Szóval ott gyülekeznek a kezdő, haladó és profi alkoholisták. Akiket a rendszer magukra hagyott, mert nem találták meg a helyüket benne. A profi - aki már beletörődött a rendszer általi magányba, és rájött, hogy ezt elbaszta - reggel kezd már 2-3 patronnal. Csendes magányukban vannak már csak, mert őket már senki sem hallgatja meg. Egymást sem hallgatják meg, csak részegen. Mata részegen.

A haladók éppencsak kezdenek rájönni a rendszerbeni magányosságukra, de még nem tudjuk, hogy elbaszták. A rendszer a hibás, azt szidják egymás között, mert még beszélgetnek - de már unják a sok bajt; különben is, övék a legnagyobb baj. Már majdnem ugyanannyit isznak, mint a profik, de néha még van munkájuk, olyankor az a rendszer, és azt szidják. Ők megtesznek mindent, de még szar amit csinálnak, meg keveset kapnak. Talán még van feleségük, vagy párjuk... Ha azok is isznak, egymás a rendszer, és azt kell szidni, ha meg nem, akkor is. Nem tudják, hogy ők a hibásak és az alkohol.

Ellenben a kezdőket nem értem. Még látnak, látják a haladókat és a profikat, de olyanok, mint a gyerekek - apura akarnak hasonlítani. Tudják, mi lesz a sorsuk, tudják, hova vezet az út. És mégis. Mégis mennek, mintha Mao hajtaná őket. Isznak és felzárkónak a tapasztaltabb egyedek mellé.

Vagy (az alkohol mámorából kilépve) a másik tipikus alak: a házmesternő. Tuti, hogy az ilyen jelentette fel a lakókat az ÁVH-nál, vagy valami 3/3-as volt. Les, les, közbeavatkozik, les, rémhírterjeszt, a hatalom (közös képviselő) ágyasa - persze képletesen, mert olyan dagadt és vén, hogy járni is alig tud, de inkább a súlya miatt. Mindenről jobban tud - Bödőcs Tibor szerint a szerver: gyűjti és terjeszti az információkat, miután műveleteket végezve megváltoztatja azt. A szabályt szó szerint betartja, persze vannak, akikre kevésbé vonatkozik - slurp. És kivételekkel, meg előjogokkal rendelkezik.

Szóval ennyit a sztereotípiákról. Nem kötelező hinni benne, de igenis léteznek, és azonosításukkal kezelhetővé válnak a kapcsolatok jelentős része. Szerintem.

Címkék: kommunikáció emberek sztereotípia alkoholizmus játszótér kapcsolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://tombola.blog.hu/api/trackback/id/tr11415878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása